Језик: Ћирилица | Latinica | English

ИНФО COVID-19

АКТУЕЛНО

Новости

1.10.2020
30.9.2020
29.9.2020
24.9.2020
15.9.2020
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НОВОСТИ

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: У октобру одржани „порески часови“ ученицима средњих економских школа

Пореска управа Републике Српске је и ове године у октобру мјесецу наставила са активностима на едукацији ученика средњих школа широм Републике Српске, са циљем упознавања ученика о улози Пореске управе и пореском систему Републике Српске, плаћању пореских обавеза те користима које грађани добијају заузврат. Тим поводом, службеници Пореске управе Српске су у периоду од 03.10.2019. до 01.11.2019. године у просторијама Сједишта Пореске управе и Подручних центара Пореске управе одржали „порески час“ о плаћању пореских обавеза, те користима које грађани добијају заузврат, и то у:

- Граду Приједору и Источном Сарајеву, 03.10.2018. године, за ученике ЈУ Угоститељско-економска школа-Приједор и ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“ у просторијама Пореске управе Подручног центра Приједор и Подручног центра Источно Сарајево,
- Граду Добоју и Требињу, 04.10.2019. године, за ученике ЈУ Економска школа- Добој и ЈУ Центар средњих школа -Требиње
- Граду Зворнику, 10.10.2019. године, за ученике ЈУ СШЦ „Петар Кочић“ у просторијама поменутог школског центра (због недостатка адекватног простора за пријем ученика и одржавање презентације у просторијама Пореске управе),
- Граду Бијељини, 11.10.2019. године, за ученике ЈУ Економска школа-Бијељина, у просторијама поменутог школског центра (због недостатка адекватног простора за пријем ученика и одржавање презентације у просторијама Пореске управе)
- Граду Бањој Луци, 01.11.2019. године, у просторијама Сједишта Пореске управе

Одржаном „пореском часу“ на добровољној основи присуствовало је oкo 200 ученика средњих школа, заједно са професорима при чему је највећа посјећеност забиљежена у Бијељини и Зворнику. Циљ едукације пореских обвезника је подизање нивоа свијести о важности пореског система и плаћања пореза, те користима које из тога произилазе, како за грађанина као појединца тако и за друштво у цјелини. Пореска управа Републике Српске ће и у наредном периоду наставити са успјешним корацима едукације ученика , и то кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи Републике Српске. Овим активностима настојимо да утичемо на свијест грађана, од најмлађих до најстаријих, и да испуњавањем својих пореских обавеза јачамо Републику Српску у свим сегментима.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: Одржан „порески час“ за ученике средњих економских школа у Републици Српској

У периоду од 19.04.2018. године до 27.04.2018. године одржан је порески час ученицима средњих економских школа о плаћању пореза и то у:

- Источном Сарајеву, 26.04.2018. године у 14:00h, за ученике ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“ у просторијама Пореске управе Подручног центра Источно Сарајево,
- Требињу, 27.04.2018. године у 10:00h, за ученике ЈУ Центар средњих школа Требиње, у просторијама Пореске управе Подручног центра Требиње,
- Добоју, 23.04.2018. године у 10:00h, за ученике ЈУ Економске школе Добој, у просторијама Пореске управе Подручног центра Добој,
- Бањој Луци, 25.04.2018. године у 10:00h, за ученике ЈУ Економске школе Бања Лука, у просторијама сале за едукацију у Сједишту Пореске управе Републике Српске,
- Зворнику, 19.04.2018. године у 13:00h, за ученике Техничког школског центра Зворник, у просторијама поменутог школског центра (због недостатка адекватног простора за пријем ученика и одржавање презентације у просторијама Пореске управе),
- Бијељини, 20.04.2018. године у 10:00h, за ученике ЈУ Економска школа Бијељина, у просторијама Техничке школе (због недостатка адекватног простора за пријем ученика и одржавање презентације у просторијама Пореске управе),
- Приједору, 24.04.2018.године у 12:30h, за ученике ЈУ Економска школа Приједор, у просторијама Пореске управе Подручног центра Приједор.

Оваквом виду предавања на добровољној основи присуствовало је oкo 150 ученика средњих школа, заједно са наставницима при чему је највећа посјећеност забиљежена као и у ранијем периоду у Бањој Луци и Добоју.
Млади, будући порески обвезници, добили су корисне информације о улози Пореске управе и пореском систему Републике Српске, упознали са значајем плаћања пореских обавеза те користима које грађани добијају заузврат.
Ученици који су присуствовали семинару (средњих економских школа) су били веома заинтересовани за овај начин едукације, јер имају жељу да стичу нова знања, а до сада нису имали прилику да се упозанају са пореским системом и надлежностима Пореске управе. У прилог томе говори и број ученика који је присуствовао овом предавању.
Ово је још један успјешан корак Пореске управе Републике Српске на повећању пореског морала и изградњи свијести о значају плаћања пореза.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: Одржан „порески час“ за ученике средњих машинских, техничких и угоститељско-трговинско - техничких школа у Републици Српској

У циљу повећања нивоа свијести о плаћању пореза, службеници Пореске управе Републике Српске, су у периоду од 23.11. до 04.12. 2017 године, спровели активности на едукацији ученика средњих машинских, техничких и угоститељско - трговинско - техничких школа о значају јавних прихода и пореског система Републике Српске.
Првенствени циљ је био да се ученици путем организоване посјете Пореској управи Републике Српске, у трајању од једног школског часа, упознају са начином рада Пореске управе, као и правима и обавезама пореских обвезника.
У том смислу, одржане су едукације ученика средњих машинских, техничких и угоститељско-трговинско – техничких школа у просторијама Пореске управе Републике Српске и то у:

- Источном Сарајеву, 23.11.2017. године у 14:00h, у просторијама Подручног центра Источно Сарајево,
- Требињу, 24.11.2017. године у 10:30h, у просторијама Подручног центра Требиње
- Добоју, 27.11.2017. године у 10:30h, у просторијама Подручног центра Добој
- у Бањој Луци , 29.11.2017. године у 11:00h, у просторијама Подручног центра Бања Лука
- Приједору, 04.12.2017. године у 13:00h, у просторијама Подручног центра Приједор

У градовима Зворник и Бијељина, из разглога недостатка простора у просторијама Пореске управе едукације ученика су одржане у просторијама школским просторијама и то у:

- Техничком школском центру Зворник , 30.11.2017. године у 12:00h,
- Техничкој школи „Михајло Пупин“ Бијељина , 01. 12. 2017. године у 10:00h.

Оваквом виду предавања на добровољној основи присуствовало је 153 ученика средњих школа, заједно са наставницима при чему је највећа посјећеност забиљежена као и у ранијем периоду у Добоју и Бањој Луци. Млади, будући порески обвезници, добили су корисне информације о улози Пореске управе и пореском систему Републике Српске, упознали са значајем плаћања пореских обавеза те користима које грађани добијају заузврат. Ученици који су присуствовали семинару (машинских, техничких и угоститељско-трговинско - техничких) су били веома заинтересовани за овај начин едукације, јер имају жељу да стичу нова знања, а до сада нису имали прилику да се упозанају са пореским системом и надлежностима Пореске управе. У прилог томе говори и број ученика који је присуствовао овом предавању. Ово је још један успјешан корак Пореске управе Републике Српске на повећању пореског морала и изградњи свијести о значају плаћања пореза.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ: ПУРС учествовала на 4. Конференцији омладинског рада РС

Пореска управа Републике Српске учествовала је на 4. Конференцији омладинског рада Републике Српске, која је одржана од 21-23.12.2016. године у Дому омладине у Бањалуци у оквиру које је у циљу едукације младих о важности плаћања пореза и користима које из тога произилазе, одржала презентацију на тему „Пореске обавезе омладинских организација из области директних пореза“.
На интернет страници Пореске управе биће формирана нова секција намијењена младима како би се што боље упознали са пореским прописима, начином рада Пореске управе Републике Српске, пореским системом Републике Српске односно постојећим порезима, поступцима, условима и начину плаћања пореских обавеза,  правима и обавезама пореских обвезника осим редовних одржавања едукације о порезима.
Циљ ових активности је да се пошаље позитивна порука о важности плаћања пореза и користима које из тога произилазе, како за појединца тако и за друштво у цјелини.


У складу са Планом рада Пореске управе, којим је предвиђена едукација пореских обвезника, одржани су семинари за ученике средњих школа везан за примјену пореских прописа, као и остале надлежности рада Пореске управе.

Тема семинара: „Информисање и обука младих са пореским системом Републике Српске“

Семинар је одржан у следећим градовима у Републици Српској:
-  У Приједору, за ученике Угоститељко-економске школе Приједор, у просторијама Подручног центра Приједор
- у Добоју, за ученике Економске школе Добој, у просторијама Подручног центра Добој
- у  Источном Сарајеву, за ученике Средњошколског центра Источна Илиџа, у просторијама Подручног центра Источно Сарајево
-  у Требињу, за ученике Центра Средњих школа Требиње, у просторијама Подручног центра Требиње
- у Бијељини, за ученике Економске школе Бијељина, у просторијама Градске библиотеке у Бијељини


ОБАВЈЕШТЕЊЕ: У Пореској управи Републике Српске је 22.11.2016. године одржана теоријска едукација у оквиру студентске праксе за студенте Универзитета за пословне студије

Тема семинара: Значај Пореског система у РС и БиХ

Студенти су се поред теоријског дијела упознали и са практичним радом ПУРС (посјета Подручном центару Бањалука).


ПРОПИСИ

Прописи који су значајни за младе

  1. Закон о омладинском организовању („Службени гласник Републике Српске“ број 98/04, 119/08 и 1/12)
  2. Закон о волонтирању („Службени гласник Републике Српске“ број 89/13)
  3. Правилник о финансирању мјера и активности подршке развоју и промоцији волонтирања („Службени гласник Републике Српске“ број 55/14)
  4. Закон о порезу на доходак („Службени гласник Републике Српске“ број: 60/15 и 5/16)
  5. Закон о доприносима („Службени гласник Републике Српске“ број: 116/12 и 103/15)
  6. Одлука о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику („Службени гласник Републике Српске“ број: 53/16)
  7. Правилник о начину и поступку остваривања права на ослобађање и умањење пореске основице пореза на доходак („Службени гласник Републике Српске“ број: 7/16)
  8.  Правилник о облику и садржају пореских пријава и пореске картице („Службени гласник Републике Српске“ број: 26/16)
  9. Закон о раду  („Службени гласник Републике Српске“ број: 1/16)

ПРИРУЧНИК "ПОРЕЗ,УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ"


Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске